Solar system

Monokristallina solceller

Monokristallina solceller fångar upp solenergi och omvandlar den till elektricitet som du kan använda i hushållet. De är den vanligaste och typen av solceller på den svenska marknaden tillsammans med de polykristallina. Du kan köpa solceller på ecokraft.se som har några av marknadens bästa solcellsprodukter till konkurrenskraftiga priser. Deras mission är att driva omställningen till ett långsiktigt hållbart liv med egen el, något vi på Solarsystem uppskattar och uppmuntrar.

Så fungerar solceller

Solceller omvandlar solstrålar till hushållsel. Enkelt kan man säga att det fungerar så här:

  1. Elektrisk spänning bildas mellan cellens fram- och baksida när den träffas av solstrålar eftersom kiselelektronerna då rör sig i cellen.
  2. En ledning som kopplats mellan de båda sidorna bildar ström i form av likström.
  3. En växelriktare omvandlar likströmmen till växelström så att den kan användas i hushållet.

Monokristallina eller polykristallina solceller?

Inför valet av monokristallina eller polykristallina solceller kan det vara bra att känna till följande punkter. Båda är så kallade kiselsolceller, vilket betyder att de är baserade på mineralet kisel. Tre saker skiljer monokristallina och polykristallina solceller åt:

1. Tillverkning

En monokristallin solcell är uppbyggd av en kiselkristall som formats till en stav som sedan skivats. De består alltså av en enda kiselkristall, därav kommer det latinska ordet ”monokristallin”. I sådana celler kan kiselelektronen röra sig fritt över en större yta vilket ger en högre effekt.

En polykristallin solcell däremot består av flera fragment som smälts samman vilket ger mindre yta för elektronerna att röra sig och därmed en något sämre effekt.

2. Utseende

Monokristallina solceller är helt svarta och ser därför ut som ett vanligt svart tak, medan de polykristallina är lite blåare och ser mer ut så som solceller gjorde i början av sitt intåg på marknaden. De polykristallina kan ibland färgas enligt önskemål vilket brukar försämra effekten ytterligare.

3. Verkningsgrad

Monokristallina solcellers verkningsgrad ligger runt 15–22% och de polykristallina ligger på ungefär 15–17%.

Vilka solceller är bäst – Glas/glas eller glas/folie?

Solceller är uppbyggda i lager, det översta lagret i panelen är av glas och det undre kan vara gjort av glas eller folie. Mellanlagret är där energin fångas upp. Här går vi igenom mer om de olika typerna så att du kan avgöra vilka solceller som är bäst för ditt behov. Om du är intresserad av nya typer av solceller som är under utveckling kan du läsa mer om dessa på energimyndigheten.se.

Glas-glas solceller

Bäst om du vill ha ut största möjliga effekt och kan betala lite mer per panel.

I glas/glas solceller sitter cellerna skyddade mellan två starka glasskivor vilket gör dem mycket robusta och skyddar dem från all yttre påverkan. Eftersom glas inte åldras kan fukt eller syre aldrig tränga igenom. Därför står de emot exempelvis:

  • Bränder
  • Sand
  • Salt
  • Kraftigt hagel och regn
  • Tunga snölager
  • Verktyg du tappar

Glas/glas solceller av märket Solarwatt har en garanterad effekt på 87% efter 30 års användning. Jämfört med glas/folie ökar det avkastningen på din investering med en tredjedel. För varje krona du investerar får du under deras livslängd nästan dubbelt så många kilowatt-timmar energi jämfört med glas/folie varianten. Du kan köpa solceller av glas/glas på ecokraft.se och läsa mer om hur de kan spara dig pengar i många år framöver.

Glas/folie

Bäst om du har en generös takyta och har hittat paneler till ett lite lägre pris.

Baksidan på dessa solceller täcks av Tedlar-folie vilket gör att de lätt spricker eller böjs under tung belastning eller högt tryck. Till exempel då taket är täckt av snö. Sprickorna resulterar i att döda områden uppstår där solenergin aldrig kan tas tillvara på igen.

Glas/folie solceller åldras med tiden och så småningom kan regn och smuts tränga igenom obehindrat vilket gör att effekten minskar konstant. De kan dock vara billigare i inköp, och har du stort tak kanske du inte märker av att effekten minskar med åren.

Glas/glas solceller från Solarwatt garanterar 87% effekt efter 30 års bruk.
Glas/glas solceller ger dubbelt så stor produktion i kWh som glas/folie.

Behöver du rengöra solcellerna?

När du funderar på solceller brukar frågan uppstå om du behöver rengöra taket regelbundet efter installationen. Det reder vi ut i artikeln Rengöra solceller. Där hittar du svar på hur du själv kan gå till väga och hur du kan ta hjälp av en professionell taktvättare.