Solar system

Solcellsmontör – Utbildning

Här guidar vi dig som vill gå en solcellsmontör utbildning till rätt kurs baserat på din erfarenhet.

Solceller är här för att stanna. Fler och fler väljer solel i sina hus och näringslivet behöver många fler auktoriserade installatörer för att hinna med. Det är alltså guldläge för dig vill bli solcellsmontör – utbildning hittar du här!

Solenergitekniker – utbildning för dig med förkunskap

Har du redan grundläggande kunskaper om elinstallationer har vi goda nyheter: Det räcker med en endagskurs för att kunna jobba som solenergitekniker! 

Du kan gå kursen Solcellsanläggningar – Installation och säkerhet hos Insu.se som utbildar både live via webben, på plats hos ditt företag eller på någon av orterna Linköping, Göteborg, Stockholm, Örebro eller Jönköping. Du lär dig vilka standarder som gäller och hur du ska utforma installationen av solcellsanläggningen. Du får kunskaper om hur produkterna fungerar och vilka säkerhetsaspekter du behöver tänka på.

Efter avslutad kurs kan du jobba med att planera och genomföra installationer av solcellsanläggningar som konsult, installatör eller projektledare. Kursen kostar bara från 2 700 kronor exklusive moms och det ingår även två handböcker. På Insu.se kan du läsa mer om denna utbildning för solenergitekniker, vilka moment kursen innehåller och boka in ett passande tillfälle.

YH utbildning – Solenergiprojektör

Som solenergiprojektör planlägger du och tar fram solenergianläggningar mot kund. Du konstruerar lösningsförslag som uppfyller de krav på prestanda och kvalitet som kunden och branschen ställer. Näringslivet behöver fler solenergiprojektörer och därför finns det både bra utbildningar och goda chanser till jobb just nu. Läs mer om utbildningen på Insu.se.

Du som har minst 4 års yrkeserfarenhet av elinstallationer eller en elteknik-utbildning sedan tidigare kan plugga till solenergiprojektör. Du läser halvfart på distans och har därför möjlighet att fortsätta jobba under tiden, perfekt för dig som vill vidare i karriären men inte vill plugga heltid! Beräknad genomsnittslön efter avslutad utbildning är 36 900 kronor i månaden.

Vilka är fördelarna med en YH-utbildning?

En utbildning på Yrkeshögskola anordnas bara de år som branschen behöver kompetens inom ett visst område. Det är ett samarbete mellan näringslivet och den offentliga sektorn och har flera fördelar över en vanlig högskoleutbildning:

  • Fler än 9 av tio får jobb direkt
  • Praktik är obligatorisk och därför lär du dig jobbet, inte bara teorin
  • Lärarna är verksamma inom näringslivet
  • Du pluggar bara 1,5 – 2,5 år
  • YH är gratis och CSN berättigande

Bli expert på säker solcellsinstallation

Cramo specialiserar sig på att utbilda solcellsinstallatörer med ett heltäckande utbildningspaket. Denna utbildning ger dig nödvändiga kunskaper i ställningsbyggande, säkra arbetsmetoder på tak, samt hur man utför effektiva riskbedömningar. Genom att fokusera på bland annat förebyggande av fall och olyckor i denna solcellsinstallatör utbildning, förbereder Cramo dig för att hantera de utmaningar som solcellsinstallationer innebär. Ta del av denna viktiga utbildning för att säkert och kompetent kunna utföra ditt arbete som solcellsinstallatör.

Om du saknar relevant elteknik-utbildning

Vill jobba med solceller men har ingen utbildning inom el sedan tidigare? Ta första steget och hoppa på en lärlingsutbildning via Insu och bli installationstekniker först! Det är stor brist på installationstekniker både hemma i Sverige och i andra länder och genom Insus samarbeten med elföretag blir du förstaårsmontör på bara två år. Det innebär att du slipper göra de vanliga 1 600 timmar som annars krävs. Du kan med andra ord tjäna mer pengar snabbare och kan snabbare specialisera dig inom solceller och börja jobba som solenergitekniker.

Relaterad läsning

Runtom i världen växer solcellstekniken fram och i Sverige har vi kommit långt. Solcellstak har blivit allt vanligare och staten uppmuntrar till att installera solel genom att reducera skatten både på installationen och materialet. Kolla in artiklarna och lär dig mer om solceller:

Vilka är fördelarna med ett solcellstak?

Här listar vi fördelarna med ett så kallat integrerat solcellstak. Glöm de gamla utanpåliggande panelerna! Se varför du ska satsa på solceller som takbeläggning direkt i stället.

Vilka avdrag får du göra på solcellstak?

Svenska staten vill främja klimatsmarta val. I artikeln ROT-avdrag för solceller eller Grönt avdrag? reder vi ut vad som är vad, och vilket avdrag du ska använda när du byter till solel.